ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Επιδίωξή μας είναι να σας διδάξουμε την ιστιοπλοΐα με εκπαίδευση υψηλών προδιαγραφών, φροντίζοντας οι πλεύσεις σας να είναι ασφαλείς αλλά και ευχάριστες. Τα μαθήματα αρχίζουν από το “άλφα”. Χρειάζεται μόνο να είναι κάποιος άνω των 18 ετών και να ξέρει κολύμβηση!

Η ποιότητα διδασκαλίας της Σχολής είναι πιστοποιημένη κατά ISO 9001:2015
Την εκπαίδευσή σας θα αναλάβουν υψηλού επιπέδου καθηγητές και έμπειροι εκπαιδευτές. Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί ώστε τα μαθήματα θεωρητικής εκπαίδευσης να παρουσιάζονται με σύγχρονους τρόπους διδασκαλίας και εποπτικών μέσων, τεχνητό άνεμο σε ιστιοπλοϊκό μοντέλο, animations. Έτσι, οι διαλέξεις γίνονται κατανοητές εύκολα, ξεκούραστα και ευχάριστα.

Στην πρακτική εξάσκηση οι εκπαιδευτές θα σας διδάξουν τη ναυτοσύνη και τα πανιά με γνώμονα πάντοτε την ασφάλειά σας στη θάλασσα. Η Σχολή διαθέτει 6 (έξι) εκπαιδευτικά σκάφη και σε κάθε έξοδο επιβαίνουν, εκτός του εκπαιδευτή, οκτώ μόνο μαθητές.

Η Σχολή μπορεί να εξασφαλίσει τη συνέχεια στο άθλημα με τμήματα Προχωρημένα και Αγωνιστικά.

Η ιστιοπλοΐα δεν είναι μόνο οι γνώσεις για τη θάλασσα και τα πανιά, αλλά και οι αξέχαστες στιγμές της περιπέτειας, της παρέας, το άραγμα σε γραφικούς κολπίσκους που θα τα ζήσετε καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσής σας στη Σχολή.

Από τα πλέον βασικά μαθήματα που θα διδαχθείτε σε όλα τα τμήματα είναι η Ναυτιλία, η Αγκυροβολία, το Τριμάρισμα (η διευθέτηση) των πανιών, οι Κανονισμοί Αποφυγής Συγκρούσεων στη θάλασσα, η Ναυτική Μετεωρολογία κ.λπ..

Παρακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις στη διδασκαλία του αθλήματος ανανεώνουμε συνεχώς τη διδακτέα ύλη, ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές απαιτήσεις.
Ο Όμιλος διαθέτει τρεις αίθουσες διδασκαλίας, βιβλιοθήκη, εργαστήριο μηχανών και ένα ζεστό ναυτικό μπαρ για τα διαλείμματα και τις εκδηλώσεις.

Πρακτική Εξάσκηση

Η θεωρία γίνεται πράξη στα επτά σύγχρονα σκάφη που διαθέτει η Σχολή. Οι εκπαιδευτές θα σας μυήσουν, πλέοντας, στη ναυτική τέχνη, στο τιμόνεμα με τα πανιά, στους χειρισμούς στο πέλαγος και στο λιμάνι, στους ναυτικούς κόμπους, στο ταξίδεμα με τον χάρτη και την πυξίδα, στην ασφαλή πλεύση.

Όλοι οι μαθητές περνούν σταδιακά από τη θέση του τιμονιέρου με “job rotation”. Τιμονεύοντας δίνουν εντολές στο υπόλοιπο πλήρωμα.
Έτσι, αναπτύσσεται το αίσθημα ευθύνης και ηγετικής ικανότητας (leadership).
Στο νυχτερινό μάθημα, που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα, θα ζήσετε την εμπειρία της πλεύσης τη νύχτα, θα αναγνωρίσετε τα φώτα πορείας των πλοίων, τις αναλαμπές των φάρων.
Από τη στιγμή που τα σκάφη αποπλέουν το μυαλό ξεφεύγει από τα κοινά και αθλείται στη θάλασσα.

Ασφάλεια στη θάλασσα

Το ιστιοπλοϊκό σκάφος θεωρείται το ασφαλέστερο πλωτό μέσον. Ο ΠΟΙΑΘ όμως δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, με επιδείξεις Liferaft και Σωστικών που επαναλαμβάνονται στους μαθητές κάθε σειράς της Σχολής.

ΚΑΡΠΑ

Επαναφορά στη ζωή. Έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η Καρδιοπνευμονική Αναζωογώνιση (ΚΑΡΠΑ) που συνδυάζει συμπιέσεις καρδιάς με τεχνιτή αναπνοή. Η διδασκαλία πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας ειδική κούκλα. Με την εξωμοίωση αυτή η εκπαίδευση γίνεται εύκολα κατανοητή ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί όταν παραστεί ανάγκη.
Η μέθοδος διδάσκεται στους μαθητές της Σχολής του ΠΟΙΑΘ σε σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών από την Ελληνική Ναυαγοσωστική Ακαδημία (ΕΝΑΚ).

ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

Μαραγκουδάκης  Ιωάννης (Πρόεδρος Δ.Σ. ΠΟΙΑΘ)
Διπλωματούχος Μηχανολόγος / Ηλεκτρολόγος ΕΜΠ, παλαιός πρωταθλητής στον στίβο.
Βετεράνος ιστιοπλόος – ωκεανοπόρος με 120.000 μίλια στο ενεργητικό του. Πολλαπλές συμμετοχές
(30 Ράλλυ Αιγαίου) και διακρίσεις σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες στην Ελλάδα και στον αγώνα «Διάπλους του Ατλαντικού» ARC 2000.

Συγγραφέας του βιβλίου «ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ», το οποίο εκδόθηκε το 2014.

ΔΙΔΑΣΚΕΙ:
Ναυτική τέχνη – Ναυτική αγωγή – Ναυτιλία – Ωκεανοπλοΐα – Θαλασσοπορεία – Ειδικά θέματα αγκυροβολίας – Επικοινωνία στη Θάλασσα – Μετεωρολογία.

Στρούζας Παναγιώτης (Έφορος εκπαίδευσης ΠΟΙΑΘ)
Ναυπηγός / Μηχανικός αριστούχος του Πανεπιστημίου STRATHCLYDE  της Σκωτίας.
Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με μελέτες Υδροδυναμικής – Αεροδυναμικής και από το 1986 είναι καθηγητής και Έφορος Εκπαίδευσης του ΠΟΙΑΘ.
Είναι συγγραφέας του βιβλίου «ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ & ΝΑΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ»  με περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας στη θάλασσα. Έχει λάβει μέρος σε πολλούς ιστιοπλοϊκούς αγώνες μεταξύ των οποίων και 20 Ράλλυ Αιγαίου με πολλές διακρίσεις.

ΔΙΔΑΣΚΕΙ:
Αεροδυναμική – Ναυπηγική – Κέντρα ιστιοφορίας & Πλευρικής αντίστασης – Τριμάρισμα πανιών – Αγκυροβολία / Χειρισμούς – Κανονισμούς Αποφυγής Συγκρούσεων – Κανόνες Ασφαλείας – Καταστάσεις Κινδύνου & Ανάγκης – Ναυτιλία – Μετεωρολογία – Αγωνιστική Ιστιοπλοΐα – Τακτική Αγώνων.

Γιοβανίδης Νίκος
Προπονητής Κολύμβησης / Διευθυντής της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας.
Εκπαιδευτής Ναυαγοσωστών
Πτυχιούχος Κυβερνήτης ΠΟΙΑΘ
Πτυχιούχος ΕΚΠΑ
Μεταπτυχιακές σπουδές Harvard University, Boston USA

ΔΙΔΑΣΚΕΙ:
Ναυαγοσωστική – Πρώτες Βοήθειες.

Καρύδης Χρήστος
Μηχανολόγος Μηχανικός ΑΣΕΤΕΜ – ΣΕΛΕΤΕ
Διετέλεσε προπονητής τριγώνου 1985 -1998 και μέλος της ΕΙΟ 1994-1998. Ασχολείται με την αγωνιστική ιστιοπλοΐα ανοικτής θάλασσας από το 1998 με πολλά μίλια και διακρίσεις στο ενεργητικό του. Εχει συμμετάσχει σε 22 Ράλλυ Αιγαίου τα 15 σαν κυβερνήτης.
Είναι εκπαιδευτής στον ΠΟΙΑΘ από το 2004.

ΔΙΔΑΣΚΕΙ:
Συντήρηση μηχανών και Ναυτικές Επικοινωνίες.

Καφετζιδάκης Ευάγγελος
Ιστιοράπτης.

ΔΙΔΑΣΚΕΙ:
Συντήρηση πανιών – Τριμάρισμα καταρτιού – Εξαρτία σκάφους.

Κουτσούκος  Ιωάννης
Μηχανολόγος / Μηχανικός πλοίων.
Με μεγάλη εμπειρία στη θάλασσα και πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ανοικτής θαλάσσης (Ράλλυ Αιγαίου κ.λπ.).

ΔΙΔΑΣΚΕΙ:
Τεχνικές γνώσεις μηχανών – Συντήρηση μηχανής – Συντήρηση ηλεκτρικών – Ναυτιλία.

Μαρκουλιδάκης Κωνσταντίνος
Ασφαλιστικός Πράκτορας.

ΔΙΔΑΣΚΕΙ:
Ναυτικές ασφάλειες – Ασφάλιση σκαφών.

Ρούδας Εμμανουήλ
Είναι Μηχανικός του Πολυτεχνείου της Ουαλίας, με μεταπτυχιακό σε Τηλεπικοινωνίες και MBA. Επίσης, έχει δίπλωμα Προπονητή Ιστιοπλοΐας της Γεν. Γραμματείας Αθλητισμου και Yachtmaster του RYA. Συμμετέχει σε μεγάλους αγώνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και αρθρογραφεί στα εγκυρότερα ιστιοπλοϊκά περιοδικά.

ΔΙΔΑΣΚΕΙ:
Ναυτικό Δίκαιο – Επικοινωνίες.

Σκορδίλης  Θεόδωρος
Ηλεκτρονικός / Μηχανικός. Έχει εμπειρία στα ηλεκτρονικά όργανα σκάφους από το 1971.
Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Skordilis s.a.

ΔΙΔΑΣΚΕΙ:
Ναυτικά όργανα.

Φωκάς Δημήτριος
Πλοίαρχος ε.α. Λ.Σ. / Area Quality Manager of Germanicsher Lioyd.
Τέως Διευθυντής της Ελληνικής Λιμενικής Αστυνομίας.

ΔΙΔΑΣΚΕΙ:
Ναυτικό Δίκαιο – Νομοθεσία – Έρευνα και Διάσωση.

Τουλιάτος Πέτρος
Πλοίαρχος Ε.Ν. , Safety Officer Kristen Navigation.

ΔΙΔΑΣΚΕΙ:
Σωστικά.

Συκάρης Γεώργιος
Ιστιοπλόος με εμπειρία χιλάδων μιλίων στη θάλασσα. Κυβερνήτης των σκαφών “Βάνα – Βιολέττα”. Εχει λάβει μέρος σε πολλούς αγώνες μεταξύ των οποίων και 16 Ράλλυ αιγαίου.

ΔΙΔΑΣΚΕΙ:
Κανονισμούς Ιστιοδρομιών.

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ

Μάκης Καπότσης
Τα χρόνια εμπειρίας του στη θάλασσα μετρούν από το 1958, όταν έτρεξε τον πρώτο του ιστιοπλοϊκό αγώνα με σκάφη Lightning.
Πανελληνιονίκης το 1965 και το 1967 με σκάφη Lightning και μέλος της Εθνικής Ομάδας Ιστιοπλοΐας από το 1965 έως το 1970. Από το 1963 ως σήμερα έχει λάβει μέρος σε πολλούς αγώνες ανοικτής θαλάσσης με πολλές συμμετοχές στο Ράλλυ Αιγαίου.

Ισίδωρος Κυριακού
Έχει 22 χρόνια εμπειρίας στη θάλασσα.
Από το 1986 έως το 1993 είχε λάβει μέρος σε αγώνες ανοικτής θαλάσσης ως κυβερνήτης με το σκάφος του ΘΑΛΑΣΣΟΚΟΡΗ.  Έκτοτε έχει συμμετάσχει σε πολλούς αγώνες ανοικτής θαλάσσης ως κυβερνήτης με εκπαιδευτικά σκάφη με πλήρωμα πάντοτε μαθητές του.

Μιχάλης Λάγιος
Κυβερνήτης ιστιοπλοϊκών σκαφών αναψυχής από το 1993 και εκπαιδευτής από το 1998 με χιλιάδες μίλια εμπειρίας στη θάλασσα, στην αναψυχή, στην εκπαίδευση και στην αγωνιστική ιστιοπλοΐα.

Δημήτρης Πουρνατζής
Αθλητής στην ιστιοπλοΐα από παιδί, με δύο τρίτες πανελλήνιες νίκες στα Finn νέων και 6 συμμετοχές στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Soling, Star και J24.
Εκπαιδευτής ιστιοπλοΐας εδώ και 10 χρόνια, με πολλές συμμετοχές σε αγώνες ανοικτής θαλάσσης. 

Κούλης Τζακάκος
Ασχολείται με τη θάλασσα και τους αγώνες από το 1977.
Έχει πάρει μέρος σε πολλούς διασυλλογικούς αγώνες με σκάφη Lightning, 420, 470, Finn και Soling.
Από το 1981 ασχολείται με την ανοικτή θάλασσα με συμμετοχές σε πολλούς ιστιοπλοϊκούς αγώνες (Ράλλυ Αιγαίου κ.λπ.) με πολλές διακρίσεις όπως και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Half tone το 1982.

Χρήστος Καρύδης
Γεννήθηκε στη θάλασσα της Αμοργού και ασχολήθηκε με το άθλημα της Ιστιοπλοΐας από μικρό παιδί.
Διετέλεσε προπονητής τριγώνου 1985 -1998 και μέλος της ΕΙΟ 1994-1998. Ασχολείται με την αγωνιστική ιστιοπλοΐα ανοικτής θάλασσας από το 1998 με πολλά μίλια και διακρίσεις στο ενεργητικό του. Εχει συμμετάσχει σε 22 Ράλλυ Αιγαίου τα 15 σαν κυβερνήτης. Ειναι εκπαιδευτής στον ΠΟΙΑΘ από το 2004.

Η Σχολή διαθέτει 6 (έξι) σύγχρονα εκπαιδευτικά σκάφη για την πρακτική εξάσκηση των μαθητών. Κάθε Σάββατο και Κυρική πρωί, η προβλήτα του ΠΟΙΑΘ στο Μικρολίμανο σφίζει από κίνηση και ζωή. Οι μαθητές, κατά πληρώματα, επιβιβάζονται και προετοιμάζουν τα σκάφη ώστε όλα να είναι έτοιμα για τον απόπλου.